Nee!? Laat het los

Is het een probleem

LAAT HET LOS

Loslaten, misschien wel een van de moeilijkste dingen in het leven. En gek genoeg lijkt het ook nog eens zo dat hoe rotter je je voelt, hoe lastiger het wordt om dingen los te laten. En dat is niet voor niets, je brein werkt gewoon anders als je niet zo lekker in je vel zit. Als je pijn hebt, je adem in de war is of je slecht geslapen hebt. Maar daar een andere keer meer over.

Nu vooral praktisch, want leuk en aardig dat advies van loslaten of anders vasthouden, maar niet iedereen komt daar super makkelijk mee weg.

Is het een probleem

DE VRAGEN

Vraag 1: is het een probleem? Nee? Loslaten!
Is het wel een probleem, ok dat kan. Dan gaan we door naar de volgende vraag. En mocht je denken: ‘nee het is geen probleem, maar ik vind het zo vervelend (voor die en die) ook dan ga je naar vraag 2. Anders kun je het beter loslaten.

Dus vraag 2: is het jouw probleem? Nee? Loslaten!
Want hoe vaak het eigenlijk niet andermans gedoe is. Je bent betrokken ala, maar het je aantrekken en je druk maken over een ander is wel lief, maar schiet die ander 9 van de 10 keer niks mee op. Dus niet jouw probleem? Loslaten! Ja? Wel jouw probleem? Vervelend, dan betekend het toch dat je er wat aan moet doen. En dan komt vraag 3 goed van pas.

Want vraag 3 is: Kun je er (nu, bedenk dat dit soort hersenspinsels meestal midden in de nacht voorkomen) wat aan doen? Nee? Loslaten!
En onthoud: ja maar, geldt als ja. Dus als je nou dacht: ‘nee, het is geen probleem, maar ik vind het zo vervelend. En nee het is niet mijn probleem, maar ik kan het toch maar niet loslaten’. Dan ook geldt door naar de volgende vraag! En nee het is niet mijn probleem, maar het is zo lullig voor die ander… dan ben je dus in de ja beland hè?! Echt, je doet het vaak zelf.

HELPT WAT JE NU DOET?

Vraag 4 is alleen voor mensen die echt moeite hebben met loslaten. Het is een soort check. De vraag is: helpt dat wat je nu doet? Schiet je er iets mee op? Brengt het je wat? En je raadt het al. Als je antwoord hier nee is. Loslaten! Ja, maar… Nee, ook ja maar geldt als nee. En nee is loslaten. Je kunt kijken naar een andere oplossing. Zodat je terug kan naar vraag 3 en daar ja kunt zeggen en het vervolgens toch kunt loslaten.

Is je antwoord op de vraag; helpt wat je nu doet ja? Mooi. Fijn! Super. Echt geweldig. Jij blij! En dan wel loslaten hè?! Of lekker trots en van de daken schreeuwen.

ANDERS VASTHOUDEN

Klinkt allemaal natuurlijk heel makkelijk. En werkelijk, voor een heel deel van de problemen, die stiekem geen probleem zijn. Of voor het deel van de problemen, die wel een probleem zijn, maar niet het jouwe. Of voor die problemen die wel jouw probleem zijn, maar waar je vervolgens op dit moment niets aan kunt doen. Of dat wat je al geprobeerd hebt lukt niet. Voor die problemen die je niet kunt loslaten of gewoonweg nog niet wilt loslaten. Dat kan ook.

Probeer dan eens om het anders vast te houden. Op een manier dat je het wat langer volhoudt, dat vasthouden. Op een manier waarop je ook aan andere dingen toekomt, zoals slapen, concentreren, bewegen, vol in het leven staan en er van genieten.

Sommige dingen kunnen we namelijk inderdaad niet oplossen. En ook soms niet loslaten. En dan is anders vasthouden best een goed idee.

Deze website gebruikt cookies.