OEFENTHERAPIE

Oefentherapie, het woord zegt het al. Het is therapie en het wordt oefenen. De vraag is alleen waarmee?

Voor de één is het ademen, voor de ander slapen. In beweging komen, je grenzen aangeven, luisteren naar je lichaam en doen wat echt belangrijk voor je is. Doen wat je bedoeling is. Het is oefenen met kleine stapjes gedragsverandering die horen bij het bereiken van datgene wat voor jou echt belangrijk is. Wel herstellen, goed in je vel zitten en jezelf kunnen zijn.

ALS JE WEET HOE

Begrijpen hoe je klachten ontstaan en het wat je er aan kunt doen, dat is meestal hetgeen waarvoor je naar een dokter gaat. ‘Het gaat weer over’ of ‘je moet er mee leren leven’, zijn kortweg de twee meest gehoorde antwoorden in de spreekkamer. Ik leg je het uit, hoe je klachten zijn ontstaan, hoe je ermee om moet gaan. En wat je moet doen om te herstellen. Ik geef je inzicht, uitleg en praktische handvaten hoe je dingen kunt veranderen. Zodat je klachten verminderen, zodat je wel herstelt. En coach je net zover tot deze dingen je nieuwe gewoonte zijn geworden. Want het is zo fijn als je wél herstelt.

DOEN en volhouden MET OEFENTHERAPIE

Ik geloof niet in een quick fix. Het lichaam ‘ontwikkelt’ klachten. En meestal niet in een dag. Oplossen gaat dus ook niet in een keer. Oefentherapie is een gedragsveranderingstherapie. De behandeling; de veranderingen en je herstel kosten tijd. Want meestal moet je je gedrag ervoor veranderen. En dat is niet altijd makkelijk of eenvoudig. Maar met de juiste kennis, begeleiding en geduld kan iedere klacht verbeteren.

“Deze therapie werkt als je ermee gaat oefenen”

Onbegrepen klachten begrepen

Als je het aan de buitenkant niet ziet, wil niet zeggen dat je niks hebt. Ook wanneer onderzoeken zoals röntgefoto’s, MRI’s en bloedtesten geen afwijkingen laten zien wil het niet zeggen dat het tussen je oren zit. Niets is zo vervelend als horen dat er niets te vinden is, of erger nog dat je niets mankeert en kerngezond bent. Als oefentherapeut kan ik je vaak laten ervaren dat onbegrepen klachten wel begrepen kunnen worden. En heel belangrijk, dat je er wat aan kunt doen!

Je bent niet stuk, je bent uit balans

Want meestal doet je lichaam precies wat het hoort te doen. Om je beschermen tegen overbelasting, of je te laten herstellen van letsel, blessure, vermoeidheid of trauma. Vaak heeft je lichaam gelijk, maar daar willen we niet altijd aan. Het voelt als een belemmering, een beperking, als iets wat faalt en je tegen werkt. En dan worden stress en pijn je grootste vijanden.

Als je niet goed weet hoe je lijft werkt en wat je nodig hebt om te herstellen, kunnen pijn en klachten normaal worden. Slapen en ontspannen lukken niet meer, ademen wordt benauwend, bewegen doet pijn, stress wordt de vijand. En je klachten blijven bestaan of worden zelfs erger.

Door tijdens de oefentherapie samen te kijken hoe je klachten samenhangen en je lichaam reageert, leer je inzien waarom je niet herstelt of waardoor je klachten elke keer terugkeren. Ik leer je wat je moet weten en wat je kunt doen. Zodat je weer kunt leven zonder dat pijn en klachten je in de weg staan.

WIL JIJ KUNNEN LEVEN ZONDER DAT PIJN EN KLACHTEN JE IN DE WEG STAAN?

Afspraak maken Werkwijze oefentherapie