OMGAAN MET STRESS

Stress is niet de vijand! Stress kan je gezondheid, prestaties, productiviteit en ontwikkeling verbeteren. In de juiste hoedanigheid zijn de effecten van stress positief!

Maar zo voelt het lang niet altijd. En vanaf een bepaald punt is dat ook echt niet meer zo. Hoe we omgaan met stress maakt hét verschil. Dus wanneer je het gevoel hebt dat je stress moet vermijden, terwijl dat voorheen nooit zo was, wordt het tijd om anders met stress om te leren gaan. En als je het gevoel hebt dat stress slecht is en dat je stress moet vermijden, dan zal er een wereld voor je open gaan als ik je vertel dat dit niet hoeft. Het kan echt anders.

WANNEER STRESS DE OVERHAND KRIJGT

Hoofdpijn, kaakklachten, hartkloppingen, algehele gespannenheid, vermoeidheid, kort lontje, gejaagde ademhaling, keelproblemen, buikklachten, slaapproblemen, lage weerstand, verminderde concentratie en geheugenproblemen. Zo maar een paar klachten die we kunnen ervaren als we stress hebben. De kans op een burnout is zo langzamerhand groter dan het winnen van de loterij. Je wilt niet overbelast of overspannen raken, of uiteindelijk de kans lopen op langdurige onbegrepen pijn, angst- en paniekklachten of een depressie. Maar wat is als ik zeg, dat die klachten niet perse door de strèss komen? En dat je ook stress kunt hebben zonder deze klachten? Dan ziet het leven er ineens heel anders uit. Want zonder de klachten, is er in ieder geval al minder stress.

We kennen allemaal mensen die goed kunnen functioneren in tijden van stress. Maar hoe doen ze dat? Hoe blijf je ondanks stress weerbaar, rustig, gefocust, ontspannen en gezond? De clou zit hem in goed worden in stress. Door anders met stress om te gaan, door je gedrag en je stressmindset te veranderen.

Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel stress

KRIJG JE KLACHTEN DOOR STRESS?

 
Of krijg je van stress klachten? Wat we allemaal weten is dat stress invloed heeft op het parasympatisch zenuwstelsel. We staan door stress te veel aan. Ook op momenten dat dit niet de bedoeling is, ‘s nachts bijvoorbeeld. Stress veroorzaakt dan ook zeker slaapproblemen. De huidige stress aanpak is gericht op het vermijden van stress en datgene wat stress veroorzaakt, het vinden van rust en ontspanning voor herstel.
 
Alleen wat vele van ons hebben gemerkt is dat dit niet altijd de beste aanpak blijkt. Wanneer we het leven weer oppakken, merken we dat we nog steeds klachten krijgen van stress. En dat geeft nog veel meer stress. Je belandt in een negatieve spiraal.

STRESSMECHANISME & MINDSET

 
Veel mensen weten dat stress je stresshormonen triggert wat klachten veroorzaakt. Omgekeerd: wil je je klachten verminderen, probeer je stress uit de weg te gaan. Maar dat is niet zoals het werkt. We hebben een stressmechanisme  speciaal om met stress te dealen, net zoals je een immuunsysteem hebt voor je weerstand en spieren en een conditie om te bewegen. Wanneer we het stresssysteem op de verkeerde manier belasten heeft dit klachten tot gevolg. Je weet dat je je weerstand en conditie op peil moet houden en zo werkt dat ook voor je stressmechanisme. Die heeft de juiste prikkel nodig, van het leven en van je mindset. Want die mindset bepaald dat de juiste stresshormonen worden aangemaakt in tijden van stress zodat jij er geen klachten van ervaart.

JE LEERT

  • Je lichaamssignalen beter begrijpen
  • Een totaal andere stressmindset
  • Je zenuwstelsel terug in balans brengen
  • Hoe je acute stress kunt gebruiken om sterker te worden
  • Je weerbaarheid en belastbaarheid te vergroten
  • Lichamelijke klachten door stress verminderen
  • Chronische stress voorkomen
  • Sneller te herstellen van inspanning en vermoeidheid
  • Zorgen en angsten verminderen
  • Goed worden in met stress zonder er last van te hebben

WIL JE DE CONTROLE OVER JEZELF TERUG?

Wil je leren hoe jouw stressmechanisme werkt? Weten hoe je lichaam de juiste stresshormonen kan aanmaken tijdens stress? Goed omgaan met stressvolle situaties? Maak een afspraak, want stress is niet de vijand, je kunt er goed in worden.

Afspraak maken