chronische pijn
CHRONISCHE PIJN
Je bent nooit van plan om pijn op te lopen. Zeker geen chronische pijn. Maar in plaats van wachten tot het over gaat en hopen op vermindering van pijn, kun je zelf het heft van je herstel in handen nemen. Want ondanks dat we pijn vaak chronisch noemen als het lang duurt, wil dat niet zeggen dat de pijn niet meer beter wordt. Herstel is altijd mogelijk.
Je kunt namelijk heel veel doen om beter te herstellen van complexe, langdurige, aanhoudende, onbegrepen chronische pijn klachten. Als je weet hoe het werkt. Zo leer je met een goede pijnbehandeling waar je moet beginnen. Wat je beter kunt laten en wat je juist moet doen.
CHRONISCHE PIJN IS ECHT
Chronische is pijn onaangenaam, onzichtbaar, persoonlijk en altijd echt en duurt inmiddels langer dan 3 maanden en gaat niet zomaar over. Pijn waarschuwt je normaliter voor gevaar of beschadiging. Zonder pijn is leven levensgevaarlijk. Pijn is een sterk beschermingsmechanisme. Het pijnsysteem is zo effectief in beschermen dat het pijn kan veroorzaken, zelfs zonder dat er iets beschadigd is!
De twee belangrijkste dingen die de wetenschap over pijn momenteel helder heeft:
- Pijn is geen goede maatstaf voor de mate beschadiging van je weefsel, niet bij chronische pijn maar ook niet bij acute pijn!
- Beweging is voor zover we weten de beste pijnstiller.
aanhoudende pijn
Als je chronische pijn hebt, ben je meestal al vaak bij een arts geweest. En heb misschien zelfs meerdere behandelingen gehad. Pijn kan behandeld worden met medicijnen (maar zelden effectief), blokkades (met wisselende resultaten) en zenuwstimulatie (bv. TENS). Deze behandelingen hebben vaak veel bijwerkingen en zijn op lange termijn zelden een oplossing. En elke keer voelt het als hoop, die verandert in hopeloos. En dan komt er een moment dat je denkt dat er echt iets goed mis is. Het kan toch niet zo zijn, dat ze niet echt iets vinden, allerlei behandelingen hebben toegepast en niets echt helpt. Is er dan toch niet iets wat ze over het hoofd zien? Moet je er maar mee leren leven?
“Chronisch betekent het duurt lang, niet het gaat niet over.”
Behandeltraject
1. AANMELDEN
Je maakt een afspraak, vult een vragenlijst in ter voorbereiding.
2. EERSTE AFSPRAAK
De eerste afspraak is een intake. We bespreken je klachten en wensen en doe ik aanvullend onderzoek.
3. BEHANDELPLAN
Wanneer we de behandeling starten, maak ik een behandelplan met stappen die leiden tot de doelen die je zelf hebt geformuleerd.
4. TIJDSPAD
Ik bespreek het tijdspad met je. Gemiddeld ligt dit bij chronische pijn tussen de 3 maanden en een jaar, soms zelfs 2 jaar.
5. AFSPRAKEN
In de eerste fase hebben we iedere week of twee weken een afspraak, na de eerste fase zit er meer tijd tussen de afspraken. Soms eens in de paar maanden.
6. INZICHT EN LEREN
Ik geef je inzicht, maak je bewust en leer je veel over pijn, je gedrag, bewegen, ademen, slapen, immuunsysteem en stress.
7. INFORMATIE
Je krijgt informatie en oefeningen. Soms op papier, soms digitaal. Soms serieus en pijnlijk en soms om hard om te lachen.
8. OEFENEN
Je gaat aan de gang met datgene wat je moet oefenen. En dat is voor iedereen anders, maar je zult moeten oefenen.
9. BOUW
Bouw aan nieuwe gewoontes die bijdragen aan je gezondheid. Gewoontes die je helpen herstellen. Je leert om niet afhankelijk te zijn van een zorgverlener.
WAT MAG JE VERWACHTEN
- Je leert hoe pijn werkt
- En welke factoren invloed hebben op jouw pijn
- Zodat je minder boos op of minder bang voor de pijn hoeft te zijn
- En je weer meer vertrouwen in je lichaam krijgt
- Je weet wat je kunt doen en hoe je dingen kunt aanpakken
- Je pijnsysteem leert weer tot rust komen
- De extreme (pijn) gevoeligheid neemt af
- Je leert anders te bewegen
- Je leert je gedachten, emoties en gevoel verbeteren
- En je leven gaat lijken op hoe jij wil dat het zou moeten zijn
- Dat ik je daarbij begeleid
PIJN IS NIET JE VIJAND
Pijn is een krachtig beschermingsmechanisme en daarmee de reden waarom pijn zo ontzettend vervelend is. Vervelend met een reden. Maar het hoeft niet.
WANNEER PAST DEZE BEHANDELING NIET BIJ JE?
Als je een passieve behandeling verwacht. Of als je verwacht dat klachten die lang bestaan, binnen korte tijd kunnen worden opgelost. De weg naar herstel heeft tijd nodig, maar vooral ook verandering van jouw gedrag. De behandeling past dan ook niet bij je wanneer je niet openstaat voor het veranderen van je leefstijl. Oefentherapie werkt als je er mee aan het werk gaat. Daar help ik je met alle liefde bij.
Begrijp de pijn
Uitleggen aan je omgeving hoe het is en wat je wel en niet nodig hebt, is een van de moeilijkste dingen. Tijdens de behandeling krijg je veel informatie over hoe pijn werkt.
Protectometer
Met de protectometer (de barometer voor je pijn) krijg je steeds meer inzicht hoe het werkt en waar je goed aan doet. Dit werkboek kun je aanschaffen bij de therapie.