chronische pijn

JE HOEFT ER NIET MEE TE LEREN LEVEN

Afspraak maken

CHRONISCHE PIJN

Je bent nooit van plan om pijn op te lopen. Zeker geen chronische pijn. Maar in plaats van wachten tot het over gaat en hopen op vermindering van pijn, kun je zelf het heft van je herstel in handen nemen. Want ondanks dat we pijn vaak chronisch noemen als het lang duurt, wil dat niet zeggen dat de pijn niet meer beter wordt. Herstel is altijd mogelijk.

Je kunt namelijk heel veel doen om beter te herstellen van complexe, langdurige, aanhoudende, onbegrepen chronische pijn klachten. Als je weet hoe het werkt. Zo leer je met een goede pijnbehandeling waar je moet beginnen. Wat je beter kunt laten en wat je juist moet doen.

CHRONISCHE PIJN IS ECHT

Chronische is pijn onaangenaam, onzichtbaar, persoonlijk en altijd echt en duurt inmiddels langer dan 3 maanden en gaat niet zomaar over. Pijn waarschuwt je normaliter voor gevaar of beschadiging. Zonder pijn is leven levensgevaarlijk. Pijn is een sterk beschermingsmechanisme. Het pijnsysteem is zo effectief in beschermen dat het pijn kan veroorzaken, zelfs zonder dat er iets beschadigd is!

De twee belangrijkste dingen die de wetenschap over pijn momenteel helder heeft: 

 1. Pijn is geen goede maatstaf voor de mate beschadiging van je weefsel, niet bij chronische pijn maar ook niet bij acute pijn!
 2. Beweging is voor zover we weten de beste pijnstiller.

aanhoudende pijn

Als je chronische pijn hebt, ben je meestal al vaak bij een arts geweest. En heb misschien zelfs meerdere behandelingen gehad. Pijn kan behandeld worden met medicijnen (maar zelden effectief), blokkades (met wisselende resultaten) en zenuwstimulatie (bv. TENS). Deze behandelingen hebben vaak veel bijwerkingen en zijn op lange termijn zelden een oplossing. En elke keer voelt het als hoop, die verandert in hopeloos. En dan komt er een moment dat je denkt dat er echt iets goed mis is. Het kan toch niet zo zijn, dat ze niet echt iets vinden, allerlei behandelingen hebben toegepast en niets echt helpt. Is er dan toch niet iets wat ze over het hoofd zien? Moet je er maar mee leren leven?

“Chronisch betekent het duurt lang, niet het gaat niet over.”

Behandeltraject

1. AANMELDEN

Je maakt een afspraak, vult een vragenlijst in ter voorbereiding.

3. BEHANDELPLAN

Wanneer we de behandeling starten, maak ik een behandelplan met stappen die leiden tot de doelen die je zelf hebt geformuleerd. 

4. TIJDSPAD

Ik bespreek het tijdspad met je. Gemiddeld ligt dit bij chronische pijn tussen de 3 maanden en een jaar, soms zelfs 2 jaar.

5. AFSPRAKEN

In de eerste fase hebben we iedere week of twee weken een afspraak, na de eerste fase zit er meer tijd tussen de afspraken. Soms eens in de paar maanden. 

6. INZICHT EN LEREN

Ik geef je inzicht, maak je bewust en leer je veel over pijn, je gedrag, bewegen, ademen, slapen, immuunsysteem en stress.

7. INFORMATIE

Je krijgt informatie en oefeningen. Soms op papier, soms digitaal. Soms serieus en pijnlijk en soms om hard om te lachen. 

8. OEFENEN

Je gaat aan de gang met datgene wat je moet oefenen. En dat is voor iedereen anders, maar je zult moeten oefenen. 

9. BOUW

Bouw aan nieuwe gewoontes die bijdragen aan je gezondheid. Gewoontes die je helpen herstellen. Je leert om niet afhankelijk te zijn van een zorgverlener.

“Je gevecht tegen pijn is een gevecht wat je niet gaat winnen. Hoe harder je vecht, des te pijnlijker. Hoe hard je je ook verzet en alles in de strijd gooit, pijn lijkt altijd te winnen. Dus vaak is de eerste stap in herstel, accepteren. Accepteren is niet opgeven. Accepteren waar je nu staat. Kiezen om je leven weer op te pakken, onder jouw voorwaarden. Dat is de eerste stap naar herstel, leerde ik van Debby. Moeilijk maar echt waar.”

Anoniem

“Ze luistert goed en stelt de juiste vragen. Na veel verschillende behandelingen te hebben gehad bij verschillende aanbieders had ik bij Debby gelijk het gevoel dat zij mij begreep. Ze is positief, goed en duidelijk met haar uitleg en een mooi mens.”

Anoniem • zorgkaartnederland

“Debby van Rijn is deskundig, heeft verstand van zaken en ervaring en is duidelijk. Ze heeft oog voor de menselijke kant, de individuele karaktereigenschappen van de cliënt en heeft een integrale blik op de mens, onontbeerlijk voor psychosomatische problemen. Ze betrekt waar nodig andere zorgverleners bij de behandeling: ze heeft een breed en voor de behandeling nuttig netwerk.”

Anoniem • zorgkaartnederland

“Na veel doctoren en met een uiteindelijk diagnose kwam ik voor mijn revalidatie bij Debby terecht. Wat heb ik veel van haar geleerd en wat heeft zij mij waardevolle inzichten gegeven. Inzichten over pijn, stress en voeding. Ik heb verbanden leren leggen en beter naar mijn lichaam leren luisteren. Hierdoor ervaar ik veel meer kwaliteit van leven. Ik ben zeer dankbaar dat Debby op mijn pad is gekomen, zonder haar was ik nooit zo ver gekomen.”

Anoniem • zorgkaartnederland

“Debby is een hele fijne, deskundige oefentherapeut die mij erg goed geholpen heeft bij mijn stress / ademklachten. In zeer duidelijke taal & geschrift legt ze de problematiek bloot en geeft ze je handvaten. Ze is zeer prettig in omgang en laagdrempelig, heeft een professionele houding en enorme vakkennis. Ik ben blij dat ik naar haar doorverwezen ben en kan haar iedereen aanraden.”

Anoniem • zorgkaartnederland

“Debby is een fijn mens en luistert goed. Zij heeft veel ervaring en kennis van zaken, waardoor zij snel de vinger op de zere plek kan leggen. Samen met Debby werd ik mij tijdens de intake al bewust waarom de dingen gaan zoals ze gaan bij mij. Debby gaf mij concrete tips en handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Ik ben daar ontzettend goed door geholpen!”

Anoniem • zorgkaartnederland

WAT MAG JE VERWACHTEN

 • Je leert hoe pijn werkt
 • En welke factoren invloed hebben op jouw pijn
 • Zodat je minder boos op of minder bang voor de pijn hoeft te zijn
 • En je weer meer vertrouwen in je lichaam krijgt
 • Je weet wat je kunt doen en hoe je dingen kunt aanpakken
 • Je pijnsysteem leert weer tot rust komen
 • De extreme (pijn) gevoeligheid neemt af
 • Je leert anders te bewegen
 • Je leert je gedachten, emoties en gevoel verbeteren
 • En je leven gaat lijken op hoe jij wil dat het zou moeten zijn
 • Dat ik je daarbij begeleid

PIJN IS NIET JE VIJAND

Pijn is een krachtig beschermingsmechanisme en daarmee de reden waarom pijn zo ontzettend vervelend is. Vervelend met een reden. Maar het hoeft niet.

Afspraak maken

WANNEER PAST DEZE BEHANDELING NIET BIJ JE?

Als je een passieve behandeling verwacht. Of als je verwacht dat klachten die lang bestaan, binnen korte tijd kunnen worden opgelost. De weg naar herstel heeft tijd nodig, maar vooral ook verandering van jouw gedrag. De behandeling past dan ook niet bij je wanneer je niet openstaat voor het veranderen van je leefstijl. Oefentherapie werkt als je er mee aan het werk gaat. Daar help ik je met alle liefde bij. 

Begrijp de pijn - Protectometer boek over pijn

Begrijp de pijn

Uitleggen aan je omgeving hoe het is en wat je wel en niet nodig hebt, is een van de moeilijkste dingen. Tijdens de behandeling krijg je veel informatie over hoe pijn werkt. 

protectometer boek

Protectometer

Met de protectometer (de barometer voor je pijn) krijg je steeds meer inzicht hoe het werkt en waar je goed aan doet. Dit werkboek kun je aanschaffen bij de therapie.